Til den ægte connaisseur

TV2 viser Harry Potter, og man skal heller ikke lede længe efter drager, vampyrer eller varulve på Nexflix. Meen hvis man vil se en rigtig udstoppet varulv eller et drageskelet, så er der kun ét sted – Museum Obscurum på Falsters Minder i Nykøbing F.

Der er spændende fotos hele vejen op ad trappen – gå ikke glip af dem. Og sådan lidt uskyldigt Hogwarts memorabilia til start. Dagligstuen ser også helt normal ud for en ca. år 1900 familie, der skal have lidt tid til at gå med sidste nye – tarotkort, ouijabræt… det sidste er der plads til, man kan tage en lille gør-det-selv cirkel af.

Man kommer videre ind i raritetskabinettet, og der er ægte knogler og mærkelige dyr og medikamenter af den ’sædvanlige’ slags, men der er en hemmelig dør. Og bag den dør….  Skal vi sige, det er ikke det rigtige sted at tage hen, hvis man har let til mareridt, for her er alle ingredienserne. En vampyrbegravelse, en udstoppet varulv (jo, du læste rigtigt), heksens udstyr inkl. noget, der ligner en mumificeret Dobby, alt til vampyrjægerfaget henhørende, og nogle af de skabninger, som Hagrid kender eller passer – desværre som enten skelet eller mumier. En ægte drage, en fe, en havmand…

Søg i alle kroge

Det er vigtigt at tjekke alle døre og krybe gennem, hvor man kan, hvis man også skal nå heksens private stue, hvor den magiske cirkel allerede er klar til næste dæmon. Der er nok af ting af fordybe sig i, nogle man måske ikke skal se i øjnene, emner man både kender godt og slet ikke, fordi man naturligvis har set Harry Potter, eller Game of Thrones osv. – men det er alt sammen langt væk i andre verdener og ikke som her – lige foran næsen, under glasset, i et hus i Nykøbing Falster.

Den skinbarlige virkelighed

For mange af vores forfædre var havmænd og varulve væsener, man var bange for, og ethvert bestiarium med respekt for sig selv, havde et utal af fantastiske væsener, der kunne nærstuderes som tegninger. Hvide pletter på landkortet blev forsynet med fantastiske fabeldyr. Nogle af dem kan man finde i udstillingen.

Fundet i Czarens Hus

Udstillingen er ifølge museet helt lokal og fundet i bygningen, hvor den er udstillet:

”Klemt inde mellem udstillinger og magasinrum, bag plader fra gamle udstillinger, dukkede der pludselig et lille, glemt kammer frem. Rummet var låst af med kæder og en gammel lås, men efter nogle forsøg lykkedes det at få låsen op og kæden af. Bag den lille dør så vi ind i et rum, der syntes at være proppet med gamle transportkasser og skabe eller vitriner med genstande i”, fortæller Leif Plith Lauritsen, bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster.

Ved en gennemgang af skabene og kasserne viste det sig, at disse rummede en fantastisk samling. Fra museets arkiver fandt vi ud af, at der måtte være tale om en arvesag fra en lokal rigmand ved navn Cornelius S. C. Rödder. Han var en handelsmand, samler, rigmand og globetrotter, men levede en relativt skjult tilværelse.

”Under sine rejser indsamlede han utrolige genstande. Lige fra nærmest souvenirlignende genstande til mere eksotiske og mystiske genstande, fra samurairustning og shamanstokke over diverse udstoppede dyr som næbdyr og kuglefisk, kranier fra fx aber og sabeltiger og videre til …. ja… til hvad? Noget, der ligner femumier, varulve i præparat og noget, han kalder skovbarnet. Alt i alt samlede han mærkværdigheder. Indholdet af Cornelius’ samling var enestående, chokerende og fascinerende og får en til at stille spørgsmålet: kan dette være sandt?”, fortsætter Leif Plith Lauritsen, som er ansvarlig for udstillingen.

Fantastisk udstilling

Det er et raritetskabinet af mest fantastiske, og man går seriøst glip af noget, hvis man ikke ser udstillingen, som kan ses både i efterårsferien og efterfølgende, kun åbningstiderne skifter. Hvis man tør…. Museets advarsel om, at børn under 12 ikke skal se den alene, er ikke for sjov. Måske man heller ikke skal følges med voksne med en al for løbsk fantasi. Men se den – det skal man.

 

Anduin ©  Fotos: Anduin ©

Skriv et svar