Nydelsesregion Østrig

Nogle steder som f.eks. Salzburgerland er ganske enkelt bjergtagende – sådan helt bogstaveligt – og så smager de oven i købet godt.

Det er altid en oplevelse at tage ud og smage på verden, og i Salzburgerland kan man både føle sig hjemme blandt alle lækkerierne og samtidigt se det hele sådan lidt fra oven.

Man kan blive en smule overstadig i den tynde luft i 3 km’s højde. Foto: FP Anduin

Østrig har haft samme holdning til landdistriktspolitik som i Norge – man passer på sine traditioner, som faktisk har holdt sig i ægte versioner. På nogle områder har man haft en udvikling, som ligner vores med f.eks. store fødevarekoncerner, men de små produktionsenheder findes stadig og er i gang med at genopfinde sig selv på mere traditionel basis og give madoplevelser, så man ligefrem kalder det en ’nydelsesregion’.

 

Klar til ‘lav din egen ost’ arrangement. Foto: FP Anduin

Næsten dansk ost

Som oste-connaisseur kan man nogle gange blive udfordret på en ferie men ikke i Salzburg-området. På osteriet Kaiserhof i Kuchl laver man råmælksoste, der som Knuthenlunds har vundet verdensmesterskaber, og som man heller ikke skal køre forbi. De er også næsten danske – køerne er jerseykøer, omhyggeligt udvalgt i Danmark og sendt til Østrig, hvor de nu hygger sig på alpesæteren. Man kan købe ind i butikken, kigge direkte ind i osteriet og til ostene, som står til lagring. Man kan også selv prøve at lave ost – hver dag er der osteklasse for alle, der har lyst – uden tilmelding men med betaling.


Der er kage på toppen

Man kan ikke tage til en alperegion uden at ville ‘stå på en alpetop’, og man behøver ikke være i tvivl om, hvad man skal der. Udsigten er helt bogstaveligt bjergtagende. Øverst på Kitzsteinhorn er der udsigtsaltaner, hvor man efter en tur i tre forskellige liftsystemer kan blive lettere overstadig i den tynde luft og føle sig totalt på toppen. Det er altså noget særligt at stå i tre kilometers højde og skue ud over en verden af sneklædte tinder. Man kan også vælge at sidde ned – i restauranten – hvor man kan forsøge sig med traditionelle, velisolerende, lokale retter som f.eks. ’Kaiserschmarrn’, som polstrer særligt godt, og man fedter absolut ikke med portionerne.


og salt under jorden

I Hallein findes en kæmpestor saltmine, som strækker sig langt ind under Tyskland. Her kan man se flerel typer af bjergsalt – bl.a. det blå, som er det bedste. Man kommer rundt i de kilometerlange minegange med minitog, gåben, via en næsten magisk sejltur og på rutsjebane, så ved indgangen må man iføre sig et sæt tøj med forstærket bagsmæk, som kan tåle rutsjeturene.

Salt er en af varer, som har været udvekslet siden tidernes morgen og dannet grundlag for handelsveje gennem Europa siden stenalderen. Her startede kelterne med at udvinde salt, så man har bygget en kopi af en keltisk landsby udenfor minen.

 

Gå på marked

Også i Salzburg by kan man finde lækkerier. Ikke bare de kendte Mozartkugler – og de skal være blå for at være de autentiske – man også markeder med brød og røgvarer, som kan tåle at blive taget med hjem. Selv i lufthavnen kan man finde en god bager.

Via kulinaria

økkenchef og kogebogsforfatter forklarer hvordan man laver Salzburger Nockerl på Hotel Tirolerhof i Zell am See. Foto: FP Anduin

Det er ikke det eneste sted, man kan forsøge sig udi det kulinariske. Man kører ad ‘Via Culinaria’ – det står der på skiltene – i ‘Genuss Region Öesterreich’: ‘Nydelsesregion Østrig’ – og det mener de alvorligt. På Hotel Tirolerhof i Zell am See er der f.eks. køkkenkurser, hvor man over tre dage kan lære finere madlavning, anretning og borddækning, for som der står på velkomstpapiret ‘kochen is nicht gleich Kochen’. Køkkenet er moderne Østrigsk, og de har udgivet små kogebøger – bl.a. til ‘det søde liv’, som er på både tysk og engelsk.

En af lækkerierne, man både kan finde i ”Daß Süße Leben’ er Salzburger Nockerl, som er meget svær at få rigtig. Her er opskriften:

Salzburger Nockerl

10 æggehvider

6 tsk sukker

6 æggeblommer

6 tsk mel, sigtet

knivspids salt

tranebær

Pisk æggehviderne med salt til stive. tilsæt sukker lidt ad gangen og pisk til cremet.

Fold forsigtigt æggeblommer og mel i – meget forsigtigt!

Smør en souffleform og spred tranebær i bunden og varm formen op. hæld blandingen over bærrene, så det kommer til at ligne bjergtoppe.

Bag ved 220 grader i ca. 12 minutter. Åben ikke ovnen før færdig.

Pudr med flormelis til sidst (så der kommer sne på bjergene).

Resultatet skal nærmest ligne franskbrød udenpå men være fluffy-cremet indeni med en tynd, fin skorpe.

Anduin ©

Skriv et svar