Flyttes med en finger

Når vinden rusker i træerne udenfor tænker man, at der skal meget til at få dem til at svaje. Men man kan flytte en hel eg med en finger.

Gå sikkert gennem trækronerne. Foto: FP Anduin

Der er flere steder, man nu kan vandre blandt trætoppe og opleve, hvordan der er i egern- og fuglehøjde. Det er spændende at bevæge sig rundt blandt trækronerne, og nogle steder, som fx i Nationalpark Hainich i Thüringen (Unesco World Heritage Site) kan man komme så tæt på, at man kan røre ved træerne i en europæisk urskov. Man kan gå på bekvemme, faste stier, men det er også muligt at tage en tur i noget, som bevæger sig lige så meget som træerne.

… men først skal man gennem skoven… Foto: FP Anduin

Bark er meget forskellig, og bladene er forskellige, og måske der er chance for at se nogle af de dyr, der har deres hjem i trækronerne. Men noget af det, der måske mest overrasker, er, at man selv kan få træerne til at bevæge sig. Der skal ikke lægges kræfter i – et ganske blidt tryk får grenen til at flytte sig, og kun lidt mere hele træet til at svaje. Man kan godt føle sig lidt almægtig deroppe blandt trækronerne, når man kan bevæge et helt træ med en enkelt finger.

Det er altså ikke nødvendigt med begge hænder – et blidt tryk med en finger kan flytte et helt egetræ. Foto: FP Anduin

Den hemmelige verden

Trækronerne ser vi, men alt det, der er under jorden, er skjult, og der sker en masse. Peter Wohlleben skrev for nylig ’Trænernes Hemmelig Liv’, og i National Parkcenter Thiemsburg har man en fantastisk udstilling om ’Haimichs hemmeligheder’ – om alle de processer, som foregår under jorden. Hvad der findes af mikrober, og hvordan træer kommunikerer med hinanden – bl.a. via svampe. Der er også en udstilling om de dyr, der lever i skoven – bl.a. vildkatte.

Der er vildkatte i skoven – men de er meget sky. Foto: FP Anduin

Træer rødder fylder lige så meget som trækronerne, og det er fascinerende at gå rundt i en skov, hvor man både kan lære om livet under jorden, gå blandt trænerne på jorden og vandre blandt trækroner højt oppe. En oplevelse man skal prøve flere gange, for oplevelsen skifter med årstiderne.

I Hainich kommer man 44 m op, og der er 530 m gangbro, hvor det også er muligt at have både barnevogn og rullestol med. Der findes andre parker med mulighed for at vandre blandt trætoppe også tættere på – også i Danmark.

hvis man vil have lidt mere svaj under fødderne… Foto: FP Anduin

Anduin ©

Skriv et svar