Mørke om natten

En af de pudsige kommentarer, jeg fik ofte, da jeg flyttede på landet var, ’jamen der er jo mørkt om natten’. Mjae – og nej, ikke altid. Faktisk ret sjældent. Det kan blive mørkt. Det kan blive mørkt på en helt særlig måde, som gør dyrene nervøse, men det er meget sjældent, og den slags mørke findes alle vegne.

Mørke er relativ, og vintermørke er anderledes på landet. Det ser mørkere ud fra et bilvindue, fordi kontrasten til det område, lygterne lyser op, er stor, men der er altid andet lys. Stjerner lyser, månen lyser og kan lyse så kraftigt, man kan læse avisen i måneskær. Det særlige sølvagtige lys er smukt, og gåture i måneskin er ikke at foragte. Sommernætter er rigtigt lyse, og selv overskyede nætter har en slags ’backlight’ som aldrig helt forsvinder. Jeg har aldrig oplevet en nat, hvor man ikke kunne se en hånd for sig. Det skal man indendørs for at opleve.

Nætter har i det hele taget en særlig kvalitet, og ikke mindst lydene er anderledes end i byen. Og det bliver ikke nødvendigvis stille. Ikke helt. Og ikke hvis man bor på en trækrute, hvor der måske kommer tusindvis af gæs forbi forår og efterår. De larmer faktisk temmelig meget. Men det er en af de lyde, som hører til.

Fugle starter dagen tidligt, og man kan nyde at vågne kl. tidligt og lytte til en solsort eller lærke og så falde i søvn igen. Det er lyde, som man hurtigt lærer ligesom ugler, pindsvin eller rådyr, og hvad der ellers rumsterer i natten.

Der kan også blive stille. Så stille man kan høre sin egen puls. Det lyder nærmest, som når nogen går i grus. Men det er sjældent. Som regel er er der vinden i træerne eller susen i vandrørene, når cirkulationspumpen går i gang. Er man ude i natten kan man være helt stille og høre alt fra en mus, der pusler til ænder, der snadrer i søvne flere kilometer væk. Indendørs kan man høre en edderkop trampe, hvis man er stille nok – og det er faktisk rigtigt. De træder med en klikkende lyd på et hårdt gulv. Hvis de er store nok.

Anduin ©  Fotos: Anduin ©