Latte og Landgangsbrød

Hvis man gerne vil studere ’stedbundne potentialer ’ – specielt de udnyttede – er Fanø et godt sted at starte. Der kan de noget med at kombinere tradition og modernitet.

Man skal ikke snyde sig for at vandre mod uendeligheden – som byder på både østers og hjertemuslinger.

Go west. Helt der ud hvor der ikke er mere land. Det er udkantsdanmark med vind i håret, og man kan selv gå ud og grave sin middagsmad op af havet, hvis man f.eks. er til østers eller hjertemuslinger. Man kan simpelthen ikke komme længere vestpå. Men hvis man så tror, det er ’ude på landet’, så skal man lige justere lidt.

 

Kulinarisk paradis

Jo naturen er vild, og der bliver passet på den med Nationalpark Vadehavet, og det er en god ting, for landskabet er specielt, og det er noget særligt at kunne vade halvanden kilometer ud i havet. Stranden er så bred, man får en ide om uendelighed, og så fast man kan køre ræs på den. Både vinddrevet og motoriseret.

Men man skal huske ikke bare at få vind i hovedet. Det er måske beliggenheden med Esbjerg, der gør en forskel, for de ansatte i off-shore industrien er højtuddannede og vant til storby, og det giver en ret unik kombination af latte og langt-ude.

 

Tag bare vanerne med

Jo, du kan få hvid te og skinny dobbelt latte og americano og føle dig helt hjemme, mens du i øvrigt guffer landgangsbrød. Og hvis du tror, det er sådan noget 70’er agtigt, så må du også her lige tro om igen. Den opdatede udgave er et orgie i laks, håndpillede rejer, bakskuld og skinke, og der er ikke sparet på noget. Det forudsætter en solid appetit, men den får man hurtigt samlet ind ved æ vesterhaw. Frisk luft tærer som bekendt.

For Knuthenlund-spolerede lolliker m.fl. er Fanø næsten som hjemme – braiseret skovgris, fantastisk ost osv., og man kan også få lokal øl at skylle herlighederne ned med.

Glem 70’erne. Det her er et landgangsbrød. Rudbeck Ost & Deli style. (Det er på rugbrød. Fantastisk rugbrød)

 

Mango Mussolini

Mikrobryggerier kan noget særligt – bl.a. lave meget forskelligt øl, og nogle kan endda gå hen og være politiske. F.eks. leverer Fanø Bryghus – ’det sidste bryghus inden England’ – et par politiske kommentarer på flaske – Mango Mussolini og Maglignant Narcissist, og det kræver næppe nærmere forklaring, hvad der hentydes til. Derudover kan man naturligvis få Vadehav, Vestkyst og Lynghede og østersøl, og ja, der er kogt østers med. Det smager fantastisk. Der er solid inspiration at hente mht. hvad navne og etiketter – og en solid portion humor – kan gøre for ølsalg.

Nordisk spelt ale eller Mango Mussolini? Et par af de over 25 slags øl, man får på ’det sidste bryghus inden England’.

At der er vind og vidder ved man godt. Men det er Fanøs foderbræt for feinschmeckere, der virkelig rykker.

 

Anduin ©  Fotos: Anduin ©