Besøg din nabo

 

Langelands landskaber ligner både Fyns og Lollands, ligesom de små bitte veje, hyggelige landsbyer og en kyst, der altid er tæt på. Alligevel er Langeland helt sin egen – og der er et par seværdigheder, som er ganske unikke.

Langelandsfortet

Langelandsfortet er efterhånden udviklet til et stort og omfattende – og ikke mindst spændende – museum, som omfatter både kampfly, en ubåd, kanoner og ikke mindst det anlæg, som i mange år skulle beskytte de danske farvande mod syd. Oppe på bakkerne kan man ’se hjem’ – Lollands kyst og vindmøller står klart, og kanonerne kan skyde langt nok til at ramme en af dem.

Det er fortid, som er tæt på – Sovjetunionen er væk, og der står et stykke af Berlinmuren – et af de ægte – og der kommer næppe landgangsfartøjer fra Polen i nærmeste fremtid. Danmark var udset – af begge pagter – til at være et af de første bombemål – atombombemål. Det er lidt tættere på, når man kigger sig omkring i et fort, der blev bygget på trods. Nato mente ikke, det var ulejligheden værd – nej, ikke når man har planlagt at udradere landet, med mindre fjenden gør det først. Det er på én gang et monument over en masse mennesker, som arbejdede hårdt for det danske forsvar, og for en nok ret malplaceret optimisme i forhold til den kolde krig.

På to hjul

Hvis man gerne vil se landskabet på anden vis, kan man f.eks. gøre det på to hjul. På Segway. Det er muligt at køre tur på småvejene omkring Tranekær – helt ned til stranden. Det går godt, også selvom man er totalt novice, og ægte Segways holder faktisk selv balancen. Man lærer hurtigt at bruge kroppen rigtigt, og der bliver ikke brug for udstyret, der får en til at ligne noget fra en b-film. Hvis man er under 16 og derfor ikke må køre på vejene, kan man prøve på den 17.000 m2 store bane.

 

Kitsch galore

På Tranekær ligger der et andet ganske unikt museum – Souvenariet. En samling souvenirs fra hele verden af den slags, mange ikke praler af at have taget med hjem, men som nok findes i de fleste danske ’privatsamlinger’, hvad enten man vil være ved det eller ej. Her kan man få et gensyn med kastagnetter, eiffeltårne og teskeer og endda få et kig på nogle af de ting, der bliver konfiskeret ved hjemrejsen, fordi de er fremstillet af forbudte varer som f.eks. elfenben.

Vilde heste

Hvis man glæder sig til, der kommer heste tl Bøtø, kan man øve sig i hestekiggeri, for bl.a. fra hatbakken Ørnehøj, der er udsigt til en flok exmoor ponier, som afgræsser bakkerne. Man kan gå frit omkring i det store område, som også omfatter fuglereservatet Gulstav Mose.

Langeland er kun en bro fra Tåsinge og 45 minutter med Færgen fra Tårs.

Anduin © Fotos: Anduin ©

Skriv et svar