Hold historien i hænderne

Det er sjældent, man får lov at pille, men på besøg bag kulisserne på udgravningerne i Rødbyhavn, kan man faktisk få lov at røre.


Yes, jeg er historietosset, og yes, jeg kan godt lide arkæologi. Når man så har den lige i nærheden, og man bliver inviteret indenfor, og man endda kan få lov å pille…. Det blir ikke meget bedre.

Museum Lolland-Falster har gravet siden 2012 pga. den kommende tunnel til Femern. Det er enorme områder, og de har ligget beskyttet for plov og skov i vandkanten ved Rødbyhavn. Jorden er vådt, tungt ler, og det betyder fantastiske bevaringsforhold for ting, som ellers forsvinder først – træ, læder osv.

Der har boet mennesker på Lolland, siden isen forsvandt. Ved Rødbyhavn har de boet ved vandkanten og bl.a. bygget fiskegærder, som man har fundet over 30 meter af. Flettet af hassel og samlet på en unik måde. De har også brugt både knive og økser, og dem har man her fundet med bastomviklinger og træskafter, så man kan se, hvordan de egentlig så ud, da de blev brugt.

Faktisk er der så meget, at man ikke kan konservere det hele, og det betyder, at der er lidt ’tilovers’ til at gramse på, når nysgerrige inviteres indenfor til et kig bag kulisserne, hvor man kan se hvordan fundene behandles og bevares. Der er så meget, at man ikke kan solde på sædvanlig vis men må have en hjemmelavet maskine til formålet – en ombygget container, som spuler med vand over en sigte, så man får det hele med. Der står sække parat, til det er deres tur.

 

Anduin ©  Fotos: Anduin ©

Skriv et svar